Wat is osteopathie?

Osteopathie, wat is dat nu eigenlijk?

Osteopathie is een manuele geneeswijze. Dat wil zeggen dat een osteopaat het lichaam onderzoekt en behandelt met de handen. Deze veilige en effectieve behandelwijze richt zich op lichamelijke klachten bij volwassenen, zwangeren en kinderen vanaf 5 jaar.

Onderzoek

Een osteopaat onderzoekt bij elke fysieke klacht het hele lichaam en gaat opzoek naar bewegingsbeperkingen in de verschillende weefsels. Deze staan allemaal met elkaar in verbinding, waardoor de oorzaak van de klacht niet altijd in het gebied van de pijn zit.

Tijdens het onderzoek wordt er onder andere gekeken naar de bewegelijkheid van de spieren, gewrichten, organen en omringende weefsels.

Als het lichaam gezond is, heeft het zelf de mogelijkheid om problemen op te lossen. Maar wanneer het lichaam niet in optimale gezondheid is, door bijvoorbeeld langdurige stress, operaties, ongevallen, ziektes of een ongezonde leefstijl, dan kan het lichaam zelf de problemen niet oplossen. Dan ontstaan er klachten, welke niet weg willen gaan of elke keer weer terug komen.

Afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken bij mijn osteopathie praktijk in Zeist, zo kunt u zelf een geschikt tijdstip uitzoeken.

Afspraak maken

Behandeling

De osteopaat gaat opzoek naar bewegingsbeperkingen in de verschillende weefsels en zal deze behandelen door middel van mobilisaties, spiertechnieken en soms manipulaties. Hierdoor wordt het lichaam weer belastbaarder en kan zelf proberen verder te herstellen. Zie het als een soort ‘reset knop’.

Preventief

Niet alleen bij klachten kan een osteopaat worden bezocht, ook kan er preventief een bezoek worden gebracht aan de osteopaat.
Het kan worden vergeleken met een APK keuring. De osteopaat onderzoekt en behandelt de bewegingsbeperkingen, waardoor het lichaam in staat blijft om te functioneren zonder klachten.